hari ini alhamdulillah...dpt buat kacang pool.. tp aku adjust..tukar tak gune daging kisar tp aku gune ayam kisar... hehe... tukau selera... boring gak kalu gne resepi yang same.... seriously sgt ske kacang pool haji yg kt larkin jb tue... sedap ..nyum2... kt Melaka xde.. so kne lah buat sendiri....
Kacang Pool
7 biji bawang merah(yg kecik)
7 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besau ketumbar
1 1/2sudu besa Jintan kasar
(Bahan di atas kisar & tumis sampai naik bau jgn hangit plak)
sedikit minyak untuk menumis
1 peket daging @ ayam kisar (Ramly)
(lepas tu masukkan daging kisar sampai masak)
2 tin kacang foul (pool)
( 1 tin dikisar & 1 tin lg masuk jer terus ke dlm periuk)
Garam & gula secukup rasa..
(sesuaikan rasa dgn garam & gula)
HIASAN:
bawang besar, lada hijau -hiris
telur mata lembu
limau kasturi
7 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besau ketumbar
1 1/2sudu besa Jintan kasar
(Bahan di atas kisar & tumis sampai naik bau jgn hangit plak)
sedikit minyak untuk menumis
1 peket daging @ ayam kisar (Ramly)
(lepas tu masukkan daging kisar sampai masak)
2 tin kacang foul (pool)
( 1 tin dikisar & 1 tin lg masuk jer terus ke dlm periuk)
Garam & gula secukup rasa..
(sesuaikan rasa dgn garam & gula)
HIASAN:
bawang besar, lada hijau -hiris
telur mata lembu
limau kasturi
ape2 pun janga plak lupe makan dengan Roti bakar..nyum2.... nk LAGI!!!!
bile dh buat dadih n kacang pool ni... seterusnya??? errrr.... nk wat nasi ayam lah hahaha... pastu wat my favorite kuih melayu...kuih Tako...
wassalam...
0 PeMbErI IdeA:
Post a Comment