07 November 2013

Kau pergi jua

DiKarAnG oleh: SHA AZIS PaDA 11/07/2013 11:30:00 PM 0 PeMbErI IdeA Links to this post

Assalamualaikum

Hari ini kami kehilangan seorang yang tersangat istimewa iaitu Muhammad Aniq Hakimi @ alim..anak saudara suami.. Trkilan ..Aku tak dapat lihat wajahnya untuk terakhir kerana aku sedang sarat mengandung.. Tinggal tunggu hari je ni..hanya suami yg dapat pulang ke JB.. Hu3

Alim di masukkan ke hospital kira2 sebulan yang lalu akibat jangkitan pada paru-paru..dan terus di icu hingga nafas yang terakhir..

Kami sangat rapat dengan alim memandangkan sebelum kahwin suami duduk dengan family kakak ipar.. Selepas kahwin pn rumah kami dekat.. Selalu bermain dengan arwah.. Banyak sangat memori dengan arwah sebab arwah dan kakaknya lah yang paling rapat dengan aku berbanding dengan anak buah yang lain..

Setiap kali balik kg sama2.. Arwah ske duduk tengah antara aku dn suami.. memang dh mcm set tue tempat duduk arwah..Kira mcm co pilot.. Same2 mengajar arwah jenis2 kenderaan kt highway.. Arwah excited tengok bas. Trailer Kontena pn dikata bas.. Arwah ske dengan mainan kucing yang boleh menari.. Arwah akan menari dengan kucing tue.. arwah pun ad patung harimau kesayangan..

Bulan 6 lalu kami terpaksa pindah melaka.. Sebak sangat masa tue.. Ayat yang selalu keluar adalah 'lepas ni dah jarang main dgn alim. Aunty dgn uncle dh dok jauh.' selepas kami pindah suami lah org yg sangat trasa kehilangan.. Hinggakan ank buah yg kt jasin yg sebaya alim pun selalu tersasul trpanggil alim.. Banyak sangat memori brsama arwah sampai tak terluah kat cni..

Skrg ni bukan kami yang jauh tp alim yg dh jauh sgt.. Dalam diam2 kami pnah wat research penyakit alim.. Tiap kali checkup bby.. Kami akan selitkan tanya tentang penyakit arwah dan brcerita tentang perkembangan arwah kt setiap doktor yg kami jumpe. Rata2 doktor pakar kata kalu di ikut cerita kami alim tahap kritikal dan minta kami banyakkan berdoa. Pada waktu ni macam2 dah trdetik tp kami tetap optimis.. Semua nya kuasa Allah s.w.t .. InsyAllah alim akan sembuh. Tp apakan daya perancangNya hanya Dia yang mengetahui.. Akhirnya alim kembali jua kepadaNya.

Allah s.w.t pinjamkan alim kepada kami selama dua tahun .. Semoga alim tenang di sana.. Kerana sudah tentu tempat alim di syurga Allah s.w.t.
Dan moga mama papa alim tabah mengharungi ujian Nya..

Ya Allah kami redha ketentuanMu..

31 October 2013

Klinik

DiKarAnG oleh: SHA AZIS PaDA 10/31/2013 05:00:00 PM 0 PeMbErI IdeA Links to this post

Assalamualaikum..
Alhamdulillah kandungan ku semakin matang .. Preparation untuk baby pun telah siap sepenuhnya..

Hari ni checkup kat poliklinik peringgit melaka. Alhamdulillah .. HB naik.. Petua makan buah kurma 3 biji dan air zamzam setiap pagi menjadi.. Excited en. Suami nk ajak beli kurma dgn air zamzam lg.. Makan sampai bersalin nanti.. Alhamdulillah..

Semalam sempat pergi scan 3d baby alhamdulillah anak umi dgn walid sihat.. Siap senyum kat kami lagi.. Walid excited tengok baby.. Kami pergi klinik kt ayer keroh..

Poliklinik wahidah
No. G-8, jalan KC, kota cemerlang,
75450 ayer keroh, melaka.
Tel:06-2519500

Waktu rawatan
Isnin- khamis :8pg-10mlm
Jumaat: 8pg-12tghari
Sabtu & ahad: 8pg-10mlm
Cuti umum : tutup

Nampak nya en.suami sangat berpuas ati dgn servis klinik ni. Maklum lah bkn senang nak cari klinik yg ad scan 3d Muslim kt melaka .. dan sangat friendly.. Penuh keibuan.. Tp sebelum pergi kena call dulu .kadang2 patner dia yg ad..

Yang ad pn kat hotel king tapi bukan doktor perempuan muslim lah kan.. Klinik liu & vincent.. Mahal sgt kt sane scan SAHAJA dh rm100.. Pastu ramai sangat dh mcm kt klinik kerajaan ..dh la lelaki plak tue..

Kalu kt doktor hanisah hospital pantai pulak mmg ok doktornya tp macam lambat then ramai sangat dan juga agak mahal plus nurse pn tak friendly... Servis dia tak macam doktor rohaini kt colombia nusajaya johor.. Rindu nak g sana . Dh la murah, servis best tenang je rasa.. Nurse pn Teramat friendly.. fyi.Bil checkup plus ubat dgn dr. Rohaini tak pernah cecah rm100..

Ad gak beberapa doktor perempuan Muslim kt melaka ni. Kt hospital putra dgn hospital mahkota medical center .. Dgr cite mcm best gak tp xpnah g sana.. Tak boleh nk komen..

Ad yang kata sama je doktor lelaki ke perempuan tp bg aku mmg xsama dan kita bukan dalam darurat pun.. Masih ad option lg.. Aurat lg penting.. Kalu brsalin kt hospital bukan makna kita kaya tapi lebih menjaga aurat ..

Apapun pilihan di tangan kita..

06 October 2013

Mengelamun

DiKarAnG oleh: SHA AZIS PaDA 10/06/2013 01:22:00 AM 0 PeMbErI IdeA Links to this post

Alhamdulillah.. Pejam celik dah masuk 8 bulan .. Baby banyak menghasil gerakan comel dan mengujakan.. Barang2 bayi pun dah hampir 90% lengkap.. Barang umi je belum settle lagi.. Tak pe.. keperluan Baby lebih penting .. :-)

Alhamdulillah ... En. Future eh silap.. En. Hubby dapat keje Gomen kat Melaka.. Rezeki baby.. syukur alhamdulillah..

Kesian En. Hubby keje sorang2 memandangkan diri ini tidak dapat bekerja .. Orang banyak mengata.. Tapi mereka tak tahu kenapa aku tak bekerja.. Jangan lah menghukum jika tak tahu.. Ada pula yang mengata aku menghabiskan duit laki beli barang mahal2..padahal barang2 ni pun aku beli sebelum aku berhenti keje dan sebelum bergelar isteri .. Kenapa ? Hina sangat ke takda kerjaya? Kenapa nak pinggir aku? Kenapa seolah2 menyalahkan aku ? Alhamdulillah suami sangat mengerti.. Memberi sokongan doa dan motivasi pada diri ini. Dan mengingatkan aku rezeki yang Allah s.w.t bagi yang sangat  bermakna dan amanah daripadaNya.. Si kecil yang bergerak2 dalam perut ni. Alhamdulillah.. Allah s.w.t beri rezeki pada hambaNya dengan cara berlainan..

Semoga kami dapat mengharungi segalanya dengan tabah dan tenang.. Dan semoga rezeki daripadaNya tidak putus.

Baby umi dan walid.. Semoga jadi anak yang soleh atau solehah ye sayang.. Selalu doakan umi dan walid ye sayang.. Kamu lah harta yang paling bernilai bagi kami dan amanah daripadaNya ..

Baby umi dan walid.. Semoga kuatkan iman untuk mengharungi kehidupan akan datang.. Nanti zaman kamu amat berlainan dengan kami.. Dugaan dan godaan makin bertambah ..

Umi dan walid sayang baby ketat-ketat:-)

11 January 2013

mula meroyan

DiKarAnG oleh: SHA AZIS PaDA 1/11/2013 09:40:00 AM 0 PeMbErI IdeA Links to this post
Assalamualaikum...

kali ini enrty yang merepek merabun yang dikarang oleh B2B yang serabut.. Ya Allah.. berilah petunjuk kepada diri ini.. aku yang masih serabut dengan keje bertindan2.. pastu preparation untuk majlis lagi.. adoihaiii...

Keje...

aku tak tau nk start dari mane.. aku je yg jadi mangsa keadaan.. memang tak tahan weiii... macam bola dicampak sane sini.. aku pun ad perasaan gak bhaiiii... beragak lah kan.. aku tak tau lah apasal le serabut beno managemnt kt sini.. aku mmg kureng keje dgn tempat serabut mcmni.. macam keje kt funfair pun ad gak. sedihhhh... sesuka hati je... ingat aku ni kulibatak kat sini.. ko dok opis wat pe? pelik aku .. sumer keje kene buat.. superior punye keje pun aku gak kene .. adei... nk solat pun susah ... curi2 mase solat kot.. dan berharap agar ride tak bagi signal time aku solat.. tawakal  je... sambil solat kene on walkie.. gilerrrr

B2B...

dh keje serabut macam gitu ...ade plak mase nk B2B kn.... nk cuti pun dgr cite nk bekukan otak hanggg... kalu aku xcuti sape nk jdi pengantin??? bleh tahan sengal punye orang... duli ape aku.. CNY ke operate sampai 8 pm ke hape ke... dh la annual leave tahun lps pun belum gune.. time off pun berlambak sakan.. dh tue nk suh clear kn before march kalu tak burn lah cuti tue.. tp xbg dan bekukan  cuti... giler deh... preparation mmg takat ni mcm out semacam..serabut kerana keje mcmni ... mane tahan bhai.. 8 pagi- 9 mlm?? dh tue aku tak de life langsung?? arghhhhh stresss nye... nk cari koje laen gak mcmni... takpe gaji sikit tp hidup tenang....


 wassalam...
post signature